Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

ΔΤ για Συμμετοχή του Δήμου Σερρών στο δίκτυο MAPS


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                                                      Σέρρες, 13/1/2016
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Δήμου Σερρών στο δίκτυο "Military Assets as Public Spaces (MAPS) - Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι" που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες και μένοντας πιστός στο όραμά του, ο Δήμος Σερρών με τις ενέργειες του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλου Μυστακίδη κατάφερε να ενταχθεί, μέσα από μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, σε πρόγραμμα που θα μεταφέρει τεχνογνωσία σχετικά με την επανένταξη και τη βιώσιμη διαχείριση εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών περιοχών στον αστικό χώρο. Πρόκειται για το δίκτυο με τίτλο "Military Assets as Public Spaces (MAPS) - Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι" που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III.

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος URBACT ΙΙΙ είναι:
  • Βελτίωση των ικανοτήτων των πόλεων στη διαχείριση βιώσιμων αστικών πολιτικών και πρακτικών με ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο
  • Βελτίωση του σχεδιασμού ολοκληρωμένων και βιώσιμων αστικών πολιτικών και Τοπικών Σχεδίων Δράσης και εφαρμογής αυτών
  • Αξιοποίηση ιδεών και κατάκτηση γνώσεων αστικής ανάπτυξης από φορείς πολιτικής, αιρετούς και οργανισμούς άμεσα εμπλεκόμενους με την αειφόρο αστική ανάπτυξη
Ο Δήμος Σερρών έχει προηγούμενη εμπειρία από τη συμμετοχή του στο δίκτυο ACTIVE TRAVEL NETWORK (που χρηματοδοτήθηκε από το URBACT ΙΙ), το οποίο προωθούσε τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς). Το συγκεκριμένο δίκτυο MAPS είναι ένα από τα 21 δίκτυα σχεδιασμού δράσης που εγκρίθηκαν σε συνέχεια της της 1ης προκήρυξης URBACT III (Φεβρουάριος 2015). Έχει Συντονιστή Εταίρο την πόλη Piacenza, Ιταλία ενώ εκτός από το Δήμο Σερρών συμμετέχουν οι πόλεις, Varazdin (Κροατία), Szombathely (Ουγγαρία), Cartagena (Ισπανία), Espinho (Πορτογαλία), Longford County (Ιρλανδία), Chalons en Champagne (Γαλλία), Koblenz (Γερμανία) και Telsiai (Λιθουανία).

Το φαινόμενο της ύπαρξης ανενεργών στρατιωτικών περιοχών μέσα στον αστικό ιστό είναι πολύ συνηθισμένο στον ευρωπαϊκό χώρο και παρόλο, που αυτές αποτελούν σημαντική ιστορική, πολιτιστική και κτιριακή παρακαταθήκη, συχνά εγκαταλείπονται και δεν αξιοποιούνται. Με τη συμμετοχή τους στο δίκτυο MAPS, οι παραπάνω πόλεις και ο Δήμος Σερρών θα αναπτύξουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης (με μεγάλες πιθανότητες χρηματοδότησής τους) για την αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές αλλά και κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία με τη δημιουργία και ενεργοποίηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης.

Στο αμέσως χρονικό διάστημα, ο Δήμος Σερρών θα αποστείλει πρόσκληση σε τοπικούς αλλά και ευρύτερης εμβέλειας, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Τοπική Ομάδα Στήριξης του Δήμου Σερρών και να συμβάλλουν από τη μεριά τους στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης των στρατοπέδων. Επίσης θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά θεματικά σεμινάρια στο εξωτερικό, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους στις συμμετοχικές διαδικασίες και στην αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου